DruštvoEkologija

Borba za reke – protest u Beogradu

Borba za reke Srbije se nastavlja sutrašnjim velikim protestom u Beogradu. Ekološki protest ima samo jedan zahtev – momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini – hidroelektrana. Protest će biti održan na Studenstkom trgu u Beogradu u nedelju 27. januara od 13.00. Organizatori su aktivisti Inicijative “Odbranimo reke Stare planine”. Oni će simbolično ostaviti ispred Skupštine vodu sa Stare planine.

Ono što stanovnici staroplaninskih sela rade protiv izgradnje derivacionih mini – hidroelektrana, borba za reke,  proširila se na selo Rakita, ali i na mnoga druga mesta u Srbiji. Sutra se sve seli u Beograd, a organizatori najavljuju najmasovniji ekološki protest u Srbiji ikada.

Cilj protesta je da se skrene pažnja javnosti, nadležnih institucija i donosilaca odluka na aktuelan proces potpunog uništavanja prirodnih resursa Srbije izgradnjom malih hidroelektrana derivacionog tipa. Građani će biti informisati o posledicama izgradnje po prirodu i ljude štetnih postrojenja. Takođe, i o aktuelnom stavu Evropske unije o efektima izgradnje mini – hidroelektrana.

Centralni događaj je na Studentskom trgu. Odatle će kolona građana šetati do Vlade Srbije i Narodne skupštine, gde će se ostaviti voda sa Stare planine i sa drugih mesta gde je planirana gradnja MHE. Na protestu će se okupljenima obratiti dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, profesor Biološkog fakulteta Predrag Simonović, aktivisti inicijative ORSP, kao i predsednik Saveta Mesne zajednice Rakita Desimir Stojanov.

Do sada najveći protest održan je 2. septembra u Pirotu. U međuvremenu je centar borbe za očuvanje reka postalo selo Rakita u babušničkoj opštini. Tamo su trenutno zabranjeni radovi na uzgradnji mini – hidroelektrane.

Ovaj problem postoji i u našem kraju. Poznati su protesti građana opštine Brus oko reke Graševke. Problemi postoje i u Župi, pa će sutra u Beograd ići i Župljani predvođeni eko klubom Željin. Oni se bore za Brajkovinu i Grnčiće i sutra se priključuju velikom protestu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!