U Žiljcima brane reku Graševku

Na reci Graševki je planirana izgradnja dve mini hidroelektrane koje bi radile kao cevovodne. Takvi projekti predviđaju kanalizaciju vode iz reke i usmeravanje na turbine. Međutim, meštani sela Žiljci u opštini Brus smatraju da bi realizacija ovih projekata ugrozila njihov opstanak. Oni su organizovali zbor kome je prisustvoivao i predsednik opštine Brus, i sa njega poručili investitorima da neće dozvoliti izgradnju cevovodnih minihidroelektrana na Graševki koje bi dovele do ekološke katastrofe.

Predsednik opštine je saslušao građane i rekao da deli njihovo mišljenje, kao i da postoji skupštinska odluka o zabrani izgradnje cevovodnih hidroelektrana. On je rekao i da branske elektrane nisu sporne i da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema.

Na zboru se čulo da su nadležne opštinske službe već izdale dozvole za gradnju dve cevovodne hidroelektrane. Po mišljenju meštana to bi dovelo do sušenja reke, uništavanja zasada voća, povrća i žitarica, a zbog kanalizacije korito Graševke bi postalo izvor zaraze.

Ovom prilikom je upućen zahtev da se nađe rešenje koje će zadovoljiti i investitore koji već poseduju dozvole, ali i građane za koje bi sušenje Graševke bilo pogubno. Meštani su se dogovorili da se peticijom obrate svim lokalnim i državnim organima kako bi se na vreme sprečili svi problemi do kojih bi dovela izgradnja cevovodnih mini hidroelektrana na gotovo suvoj Graševki.

0
Podelite sa prijateljima: Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someonePrint this page

Postavi komentar

1 Komentar o "U Žiljcima brane reku Graševku"

Obaveštenje o
avatar
Poređaj po:   najnovije | najstarije | najviše glasova
trackback
[…] i prvi put u zadnjih nekoliko godina ovoj sednici je prisustvovao veći broj građana, a naročito meštana sela Žiljci u čijem ataru je planirana gradnja jedne od mini hidroelektrana. Uz građane, sednici… Dalje »