Kultura

Zanimljiva izložba u Biblioteci

Kruševačka Narodna biblioteka je organizator danas otvorene izložbe stare i retke knjižne građe koja se čuva u ovoj ustanovi.

Direktorka Biblioteka i autorka izložbe, Snežana Nenezić, kaže da su izložena dela koja imaju veliki značaj. Ona postoje u digitalnoj formi,ali se sada mogu videti i originali. U registar retke bibliotečke građe Narodne biblioteke u Kruševcumi prošle godine su dodato 253 jedinice ove građe, ali ove godine nije ubačena ni jedna jedinica. Do ovakve građe se jako teško dolazi, najčešće antikvarnim putem ili uz pomoć prijatelja. Izuzetno je maliž broj takvih knjiga koje su dostupne. U Biblioteci se nadaju da fond u toku ove godine dopuniti nekim značajnijim primercima.

Inače, najstarija knjiga koju posetioci imaju priliku da vide je “Tragedija Obilića” Sime Milutinovića Sarajlije koja je štampana daleke 1837.godine. Ona je već deset godina dostupna i u digitalnoj kolekciji “Stara i retka građa”.

– Očekujemo poklon do kraja godine koji bi trebalo da promeni ovaj podatak. Inače, Narodna biblioteka Kruševac ima oko stotinu knjiga koje su štampane do 1900.godine i koje spadaju u ovu vrstu. – kaže direktorka.

Vrlo je važna činjenica da su sve knjige iz kolekcije dobro očuvane.

Pored starih knjiga posetioci izložbe mogu videti i stare razglednice koje su korišćene tokom Balkanskih ratova, sa markicom i pečatom.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!