ObrazovanjePažnja !Turizam

U petak totalno pomračenje meseca

Za ovu nedelju nebeska mehanika “pripremila” je totalno pomračenje Meseca, i to najduže u ovom veku. Pomračenje počinje 27. jula u 19:14 po našem vremenu i trajaće sve do subote u 01:28. Totalno pomračenje Meseca počinje u 21:30 i trajaće do 23:13. Maksimu pomračenja nastupiće u 22:21, a tada će se Mesec nalaziti otprilike u pravcu juga/jugoistoka.

Šta se dešava

Mnogima je verovatno već poznato da se pomračenja dešavaju onda kada se Mesec, Sunce i Zemlja nađu na istoj pravoj. Ako se Mesec nalazi između Zemlje i Sunca nastaje pomračenje Sunca, a ako se u sredini nalazi Zemlja tada nastaje pomračenje Meseca. Mesec se pomrači kada uđe u Zemljinu senku. Ova senka ima oblik konusa pošto je svetlosni izvor, Sunce, mnogo veći od naše planete. Senka je u proseku duga 1,4 miliona kilometara, a na srednjoj razdaljini Meseca od Zemlje ima prečnik od oko 9 hiljada kilometara. U senku Mesec može ući samo u vreme punog Meseca, ali ne uvek. Zbog međusobnog položaja orbita Meseca (oko Zemlje) i Zemlje (oko Sunca) on najčešće prolazi ispod ili iznad senke. Da bi došlo do pomračenja, neophodno je da u vreme punog Meseca, Mesec dospe blizu ravni ekliptike tj. blizu svog čvora. Kako je prečnik senke dosta veći od prečnika Meseca (3500 km) nije neophodno da se ova tri tela nađu u istoj ravni, već pomračenje može nastupiti i onda kad je Mesec malo ispod ili malo iznad ravni ekliptike.

Pomračenje Meseca počinje ulaskom Meseca u polusenku Zemlje. Delimično pomračenje počinje kad Mesec uđe u senku, a završava izlaskom iz senke. Totalno pomračenje je period u kome se ceo Mesec nalazi u senci Zemlje. Pomračenje završava izlaskom iz polusenke. Golim okom vidljiv deo pomračenja je period od početka do kraja delimičnog pomračenja.

Za razliku od potpunog pomračenja Sunca, koje je moguće videti samo sa uskog područja totaliteta, pomračenje Meseca vidljivo je gotovo sa cele zemljine polulopte na kojoj je tada noć. Tok pomračenja odvija se relativno sporo, pa se u događaju može uživati i po nekoliko sati.

Javno posmatranje u Kruševcu

Ovim povodom astronomsko udruženje „Eureka“ i Turistička organizacija grada Kruševca organizuju javno posmatranje ovog fenomena iz centra Kruševca. Za ovu priliku biće postavljena dva teleskopa kojima će se posmatrati pomračenje Meseca i planeta Mars koja će biti najbliža našoj planeti. Ako vremenski uslovi dozvole posmatranje će početi u 20.00, a završiće se u 23.30.

Izvor: https://www.svetnauke.org/18968-totalno-pomracenje-meseca-27-jul-2018

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!