Saobraćaj

Statistike najgore noću, u sumrak, i u svitanje

Statistike najgore noću, u sumrak, i u svitanje… Kako pokazuju analize Agencije za bezbednost saobraćaja, u toku dana postoje periodi u kojima se češće dešavaju saobraćajne nesreće. Ali, iste analize pokazuju i da je u tim saobraćajnim tragedijama dominatan uticaj alkohola. Po istraživanjima, veći broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim učesnicima dogodi se prilikom noćnih uslova odvijanja saobraćaja. Skoro trećina saobraćajnih nezgoda sa teškim telesnim povredama dogodi se u uslovima smanjene vidljivost, odnosno u periodu kada noć traje duže nego dan. Osim otežanih uslova noćne vožnje, važno je ukazati i na sumrak, period posle zalaska sunca i noći, i svitanje, deo dana između noći i izlaska sunca. To su, takođe, periodi karakteristični za nastanak saobraćajnih nezgoda usled smanjene vidljivosti.

Pored vidljivosti, jedan od dominatnih uticajnih faktora koji se javlja u saobraćaju u noćnim uslovima jeste alkohol. Oko 80% saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima u kojima je evidentiran alkohol kod učesnika dogodio se u periodu od 17.00 časova do 07.00 časova ujutru

Imajući u vidu ove nalaze, Agencija za bezbednost saobraćaja u okviru nacionalne kampanje “UM na DRUM” pokrenula je noćnu aktivnost za mlade, od 15 do 30 godina, bicikliste i pešake. Cilj je promena stavova, zaštita i unapređenje bezbednosti navedenih kategorija učesnika u saobraćaju. Agencija i promoteri realizovaće više noćnih edukacija u 10 lokalnih samouprava na mestima gde se okupljaju mladi, pešaci i biciklisti.

Bilo da prođete ovakvu obuku, ili ne prođete je, u svakom slučaju povedite računa kad god ste u saobraćaju. Zbog vas i zbog drugih.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!