Dobra narav

U Kruševcu postoji nešto čega nema nigde na svetu: Udruženje baksuza, ugursuza i namćora “Dobra narav”. Ovo jedinstveno društvo postoji još od 1929., kada su ga osnovali kruševački trgovci, zanatlije i kafedžije.

I pored onoga što stoji u nazivu, ovo je humanitarno društvo koje ima za cilj prikupljanje sredstava za siromašne i talentovane đake i studente iz Kruševca. “Dobra narav” ne objavljuje imena onih kojima pomaže, kako ih ne bi postidela.

O Udruženju

Udruženje baksuza, ugursuza i namćora ima svoju slavu – Deveti tornik (deveti utorak od Božića) koji se u narodu smatra za najbaksuzniji dan u godini. To je jedini dan u godini kada se članovi društva okupljaju. Članovi Udruženja baksuza, ugursuza i namćora su lekari, profesori, radnici raznih zanimanja, pisci, muzičari i drugi umetnici…

Članovi udruženja “Dobra narav” imaju specifična pravila ponašanja. Na njihovim skupovima se svira himna, igra “baksuzno kolo”, a baksuzi, ugursuzi i namćori pridržavaju se kodeksa “ćutanje je zlato”. Onaj koji ga prekrši, plaća kaznu. Ipak, članovi rado plaćaju kazne kada prekrše pravila.

Postoje i nagrade. Tako je pre neku godinu najveća nagrada pripala onome koji je kod sebe imao taštinu sliku. Došao baksuz na slavu, a kod sebe slučajno imao sliku na osnovu koje je kamenorezac njegovoj tašti pravio spomenik.

Članovi Udruženja “Dobra narav” rangiraju titule. Kažu da je baksuz onaj ko se takav rodi, ugursuz je – nadgradnja, a namćor se stiče godinama i on je – očigledan.

Baksuzno kolo članovi igraju naopako, okrenuti naizmenično – jedan licem, drugi leđima prema sredini sale. ponašanja na ovoj svečanosti.

Slava se već godinama održava u velikoj sali hotela “Rubin”, dok su se njihovi očevi i dedovi, stari Kruševljani, okupljali u nekadašnjem “Takovu”. Ranije je važio tzv. “zakon ćutanja”, i prvi koji bi ga prekršio morao je da plati ukupan ceh. Tada su viđenije gazde iz onog vremena jedva čekale da se pokažu.

dobra-narav

Društvo broji oko šest hiljada članova i oni pripadaju raznim profesijama. 1929., u vreme osnivanja, bilo je zabranjeno popovima, žandarima i oficirima da budu članovi. Danas zabrana važi za političare.

Himna društva ima sledeći tekst:

Mi namćori nismo,
to je samo fora,
mi smo ljudi dobre volje,
društvo dobrotvora.
Skip to content Click to listen highlighted text!