Taško Načić

tasko04

Rođen je 7.aprila 1934 god. u Kruševcu. Glumu je studirao na Akademiji za pozorište,film, radio i televiziju u Beogradu. Diplomirao je 1956.godine.

Na scenu je stupio još kao student druge godine, u predstavi Romeo i Julija Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Glumačku karijeru započinje u Narodnom pozorištu, ali ubrzo odlazi u pozorište “Boško Buha”. Ni tamo se nije dugo zadržao, već odlazi u “Atelje 212”, gde ostaje do smrti. Tu se proslavio u predstavama: Kartoteka, Kralj Ibi, Kafanica, sudnica, ludnica, Rado ide Srbin u vojnike, Maratonci trče počasni krug, Radovan III, Ožalošćena porodica, Čudo u Šarganu, i u zadnjoj: Svečar. Igrao je u 62 predstave.

tasko01

Prvi put je na filmu 1960. godine u ostvarenju Bolje je umreti. Igrao je još u filmovima: Bokseri idu u raj, Ko to tamo peva, Majstor i Margarita, Kičma… Najznačajnija mu je bila uloga Pere Mitića u filmu Davitelj protiv davitelja. Snimio je 26 filmova. I pored svog glumačkog talenta, dara i impresivne pojave, nikada nije dobio nijedno značajnije priznanje i nagradu. Bio je rođen za uloge u horor filmovima i urnebesnim komedijama.

Preminuo je 26.03.1993. godine. tiho, kao što je i živeo.

tasko-djuza

Autor priloga: Katarina Popović

Skip to content Click to listen highlighted text!