Momčilo Antonović

moma-antonovicRođen je u Kruševcu 1938. godine. Akademiju za likovne umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenoviċa. Član je ULUS-a od 1964. Bio je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i dekan na istom fakultetu.

Moma Antonović je samostalno izlagao u zemlji i inostranstvu oko 30 puta. Iz bibliografskih podataka, vidi se da je mnogo uglednih likovnih kritičara pozitivno ocenilo njegovo slikarstvo. O njemu su pisali i govorili: Z.Markuš, N.Kusovac, Ž.Turinski, P.Vasiċ, D.Gostuški i mnogi drugi vrsni poznavaoci i poštovaoci njegovog dela.Vrlo rano ga je upoznala šira javnost, te je slikama zastupljen u gotovo svim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Bavi se podjednako dobro svim trima disciplinama – slikarstvom, skulpturom i grafikom.Vrstan crtač, kolorista s retkim smislom za raskošne polihromne harmonije, sa prepoznatljivim slikarskim rukopisom. Jednako je dobar majstor u velikom i malom formatu. Antonoviċ je neprevaziđeni pretstavnik transavangarde (modernog ekspresionizma) među savremenim srpskim slikarima. Od mnogobrojnih nagrada (prvu je dobio još davne 1961 god.), najznačajnije su Nagrada za slikarstvo na 21.Oktobarskom salonu 1980 god. i Oktobarska nagrada grada Beograda 1988 god. Živeo je i radio u Beogradu, gde je i preminuo 23. januara 2019.

Skip to content Click to listen highlighted text!