Miodrag Knežević – Knez

miodrag_knezevicPitomac Vojnomuzičke akademije, član Narodnog orkestra Radio Beograda, šef orkestra KUD-a “Abrašević”, počasni građanin Kragujevca, umetnik, boem, čuvar dobre narodne pesme – sve je to bio i mnogo toga ostao Miodrag Knežević Knez

Miodrag Knežević Knez rođen je u Latkovcu blizu Aleksandrovca Župskog. Bio je drugi po redu sin čuvenog župskog harmonikaša Milivoja. Od njega je, nesumnjivo, nasledio muzičke gene.

Kad je imao pet godina pobedio je na Sreskom muzičkom festivalu u Župi svirajući u dršku od tikvinog lista sa šest rupa. Instrumentu koji je sam napravio. Od tada pa do 59. godine život Mije Kneza ispunjen je muzikom i umetnošću.

Po povratku iz Vojnomuzičke akademije u Župi osniva ansambl “Raspevana Župa”. Sa njim nastupa po Srbiji uključujući veliki broj mladih, talentovanih muzičara, isključivo naklonjenih izvornoj narodnoj muzici.

Miodrag Knežević Knez je 12 godina bio šef ansambla KUD “Abrašević” iz Kragujevca.

1974. godine proglašen je za počasnog građanina Kragujevca.

Usledile su godine rada u Narodnom orkestru Radio Beograda pod upravom Žarka Milanovića.

Jedan je od osnivača Narodnog orkestra za festival na Ilidži 1978. godine.

Punih 35 godina bio je član orkestra Radio Kruševca.

Komponovao je, aranžirao i svirao sa eminencijom srpske narodne muzike.

Miodrag Knežević Knez preminuo je 05. septembra 2007. godine.

Prvi memorijalni festival “Zvuci sećanja”

Početkom septembra 2008. u etno selu Latkovac održaće se festival kulturno – umetničkih društava iz Kruševca, Vrnjačke Banje, Aleksandrovca i KUD-a “Abrašević” iz Kragujevca, u znak sećanja na Miodraga Kneževića – Kneza, jednog od naših najboljih klarinetista. Njemu u slavu, u Latkovcu, mestu u kom je Knez prvi i poslednji put zasvirao klarinet, okupiće se sve njegove kolege koje će dane sećanja obeležiti muzikom koja je bila njegov život.

Autor: Sanja Knežević
Skip to content Click to listen highlighted text!