Milivoje Mićić

milivoje_micic1Akademski vajar Milivoje Mićić je rođen 1935. u Kruševcu.

U istoriji kruševačke Gimanzije, Dimitrije Simić bi je jedini vajar, likovni pedagog. Njegov pedagoški rad se poklapao sa gimnazijskim školovanjem Milivoja Mićića, koji je pripadao grupi gimnazijalaca koji su, okupljeni oko ovog mladog i ambicioznog profesora, formirali likovnu sekciju iz koje su kasnije svi postali akademski slikari i vajari (Čvorović, Kovačević, Đokić, Mićić, Tripković), Mićić je završio vajarski odsek na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1961.godine u klasi profesora Miše Popovića i tako postao prvi akademski vajar rođen u Kruševcu.

Kroz svoja dela obrađuje organske i neorganske forme. Skulpture su objedinjene u tematske cikluse: “Crna suza”, “Stremljenje – I, II, III”, “Černobil”, “Očekivanje – I, II”; Kosovski ciklus: “Ratnik – I, II”, “Miloševa zakletva”, “Lazar i Milica – Tron Kruševca”, “Poslednji kosovski juriš”, “Ranjeni ratnik”, zatim “Sveti Sava”, “Izbeglice”, “Despot Stefan Lazarević – Slovo ljubve” i dr.

Skulpture su mu bile zastupljene na Međurepubličkoj i Međunarodnoj izložbi (40 zemalja) UN u Sloven Gradecu na temu: “Mir, humanost i prijateljstvo među narodima” 1965. i 1966. i, takođe, na međurepubličkoj izložbi “Jugoslovenski portert” u Tuzli.

Učesnik je mnogih umetničkih kolonija u zemlji. Na poziv organizatora bio je gost vajarskog kampa pored Los Anđelesa gde je izveo tri skulpture.

Autor je više bisti i spomenika postavljenih u Kruševcu i okolnim selima: Dvorane, Milutovac, Velika Drenova, Slatina, Rataje, Parcane i Mitrovo Polje. Bio je pobornik sprege između skulpture i arhitekture.

Bavio se pedagoškim radom i sa žarom prenosio učenicima Osnovne škole “Jovan Popović”, u kojoj je i radio, svoje umetničko iskustvo tako da su ga mnogi talentovani sledili u izboru budućeg poziva.

Maštao je da svom rodnom gradu ostavi skulpturu-kulu “Ratnik” visoku 40m na brdu Bagdala koja bi predstavljala vidikovac sa određenom namenskom funkcijom. Govorio je da bi je trebalo sagraditi zbog budućih mladih generacija kako bi se ponosile svojom istorijom. Izvajao je prototip skulpture-kule koju je više puta predstavljao putem medija.

Ne ostvarivši taj svoj veliki san, preminuo je u 68-oj godini, 2003. u Kruševcu. Njegove brojne skulpture se nalaze u vlasništvu porodice.

Autor priloga: Gorana Mićić

Skip to content Click to listen highlighted text!