DruštvoKultura

“Pisma prijateljstva” odigrana i u Zenici

Proteklog vikenda umetnički tim Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK gostovao je u Zenici. Tamo je, na Maloj sceni BNP, izveo predstavu “Pisma prijateljstva”. Tekst za predstavu, na osnovu pisama koja su objavljena tokom projekta “Pisma prijateljstva”, adaptirala je glumica Jovana Đorić koja potpisuje i režiju.

U predstavi igraju dve učenice osnovne škole, Isidora Kostić i Katarina Dragonjić, i dvojica srednjoškolaca Ognjen Milenković i Pavle Stanković, koji nije putovao u Zenicu.

„U pitanju je scenski prikaz, kojeg smo zajedno, svim silama i snagama, uz puno truda i proba, uspeli da napravimo kroz dečija pitanja, molbe i dileme“, kazala je na konferenciji za novinare u Bosanskom narodnom pozorištu Jovana Đorić.

Dvadeset pisama tretiraju različite zajedničke probleme mladih u Kruševcu i Zenici, Srbiji i Bosni i Hercegovini, ali i na čitavom Zapadnom Balkanu.

“Projekat i predstava „Pisma prijateljstva“ realizuju se u okviru velikog projekta „Podijeljena prošlost- zajednička budućnost“ koji je podržan od Evropske unije kroz program „Dijalog i pomirenje“. Cilj je stvaranje efektivnog, samoodrživog i nezavisnog mehanizma za kvalitetnu implementaciju procesa izgradnje mira i politike pomirenja”, istakao je u ime domaćina iz UG “Zenicablog” Haris Džonlić.

Pored predstave mladi Kruševljani su, zahvaljujući ljubaznim domaćinima, imali priliku da upoznaju Bosansko narodno pozorište u Zenici i da posete pravoslavnu crkvu i najstariju džamiju u ovom gradu.

Nastupom u Zenici priveden je kraju šestomjesečni projekat koji su zajednički realizovali CINK i UG “Zenicablog”. Najavljeno je da će ova dva udruženja i dva internet portala, Zenicablog i KruševacPress, nastaviti saradnju i u budućnosti.

FOTO: Adnan Džonlić

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!