Društvo

Novinarima neophodna veća podrška udruženja i javnosti

U sklopu projekta “Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji” održana je tribina na kojoj su učestvovali novinari i novinarke iz četiri okruga. Cilj debate bio je da medijski radnici razmene iskustva u vezi bezbednosti novinara u Rasinskom, Nišavskom, Pomoravskom i Raškom okrugu.

Aleksandra Pavlović Đorđević iz paraćinskog portal Lokalni.rs smatra da je “lokalnim novinarima mnogo teže nego novinarima velikih redakcija, jer nemaju dovoljno podrške”.

U Paraćinu je situacija prilično loša i nema načina da računate na nečiju podršku. Zašto se odustaje od prijavljivanja slučajeva ugrožavanja bezbednosti? Ja sam odustala jer bi moj kolega, koji me jedini podržao javno, verovatno dobio otkaz”, ističe Aleksandra Pavlović Đorđević.

Aleksandri je prošlog meseca zabranjen pristup na utakmice lokalnog fudbalskog kluba, odnosno u službene prostorije gde je trebalo da uzme izjave od igrača i trenera. Kolega koji je tada verbalno podržao kasnije je imao posledice.

U Pomoravskom okrugu ne postoje novinari koji “štrče”. Svuda je takva situacija da postoji kontrola nad njima. Ja sam, recimo, bila jedina od novinara na prošlogodišnjim protestima. Nijedan drugi od medija u Paraćinu nije objavio ništa”, dodaje Aleksandra Pavlović Đorđević.

Jelena Božović, glavna i odgovorna urednica lista “Grad” i portala KrusevacGrad.com podsetila je na nekoliko slučajeva kada su novinarke ove redakcije imale problema sa policijom i obezbeđenjem BIA.

Toliko stvari se dešava svakodnevno da više nemamo snage da reagujemo. Recimo, imali smo situaciju kada su održavani protesti građana da nam sajt “padne”. Nikad pre i nikad posle toga. Nije baš lep osećaj  kada znaš da si jedini medij na protestu ili događaju i znaš da te fotografišu. Nedavno smo radili tekst o žurkama mladih na Slobodištu koje nisu prijavljene. Sumnjali smo da se krije nešto loše. Nismo dobili odgovor nijedne institucije ali smo zato imali 50 negativnih komenatara na Fejsbuku punih psovki i pretnji. Mada smo iz tih komentara ponešto i saznali”, kazala je Jelena Božović.

Božovićeva smatra da je solidarnost između novinara veoma važna ali se jako retko ostvaruje u praksi jer se pojedini novinari boje svojih urednika i vlasnika.

Ninoslav Miljković, glavni i odgovorni urednik Radio Aleksinca, mišljenja je da novinare treba da štite udruženja, javno mnjenje i policija, od kriminalaca.

Nažalost, naša udruženja to rade mereći beogradskim aršinom. Ja objavim, to se čuje negde i time smo rešili problem. Udruženja moraju da imaju timove koji će da lobiraju za zaštitu novinara kod policije, tužilaštva…Javno mnjenje je nestalo. Vi objavite nešto bitno a to pet puta manje interesuje čitaoce nego vest tipa “Šta radi ovaj traktor u glavnoj ulici?”. Zašto nemamo javno mnjenje? Društvene mreže su postale zamena za javno mnejnje a one su veoma nepouzdane i neguju površnost.  Moramo da jačamo redakcije koje će stati iza svog novinara. Sada imamo političke urednike i gazde koje jedino interesuje profit ali ne i novinari”, istakao je Miljković.

Miljković veruje da je problem i u slaboj opoziciji koja od novinara očekuje da radi njihov posao.

Moram da istaknem i diskriminaciju lokalnih novinara. To rade Kabinet Predsednika Srbije i Vlade Srbije. Na konferencijama van Beograda pravo na pitanje imaju novinara N1, RTS, Pinka i drugih medija sa nacionalnom frekvencijom ili iz Beograda. Lokalni mediji bivaju ignorisani i najčešće ne mogu da postave pitanja”, dodao je Miljković.

Svi učesnici debate složili su se da je poslednjih godina komunikacija sa javnim institucijama i preduzećima pogoršana te da se zahtevi novinara za informacijama često ignorišu.

FOTO: Aleksandra Pavlović Đorđević – Lokalni.rs

Izvor: KruševacPRESS

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!