Kultura

Nova izložba u Muzeju

Narodni muzej Kruševac ima čast da Vas pozove na otvaranje izložbe “Kraljev ađutant GENERAL DUŠAN D. KRSTIĆ”. Otvaranje izložbe će se održati u Velikoj sali Narodnog muzeja Kruševac, 15. oktobra 2020. godine u 18 časova. Priređivači izložbe su istoričari Narodnog muzeja u Kruševcu, Goran Vasić i Sanja Rutić Vorotović.

Dušan D. Krstić rođen je u Kruševcu 1888. godine. Osnovnu školu i šest razreda Gimnazije završio je u Kruševcu, gde je živeo sve do upisa u nižu školu Vojne akademije 1905. godine. Njegovo školovanje i napredovanje odvijalo se ustaljenim putem, po tadašnjem sistemu školovanja.

Kaplar je postao 1906, podnarednik 1907. i narednik 1908. godine. Prve godine Više akademije je većim delom bio bolestan, tako da je ispite polagao po povratku sa lečenja, u Kruševcu. Čin potporučnika dobija 1909. godine i biva raspoređen u 6. pešadijski puk, a potom postaje vodnik 17. pešadijskog puka u Valjevu 1910. godine. Početak Prvog balkanskog rata zatekao na mesto vodnika 2. čete trećeg bataljona, na kojem je službovao i ratovao tokom Drugog balkanskog rata.

Kao pitomac Više akademije, praktično se usavršava na bojnom polju, tako što se na njegovo školovanje i životni put nadovezuje i početak Prvog svetskog rata, koji ga je zadesio u okolnostima daljeg sazrevanja i stasavanja u prekaljenog srpskog oficira. Prvi svetski rat je praktično bio prekretnica u životu i karijeri Dušana Krstića. Prošao je velike bitke, bio ranjavan, lečen u bolnicama u Italiji, Grčkoj i Francuskoj. Suočio se sa stradanjem bliskih ljudi, što sve zajedno doprinosi razvoju jedne jake ličnosti, koja će nastaviti svoju plodnu karijeru. U periodu između dva rata, službovao je u više jugoslovenskih gradova uz stalni napredak, što ga je, uz bogatu karijeru, preporučilo za kraljevog ađutanta. Pored dužnosti, koje su mu bile namenjene, postaje odana i bliska ličnost Njegovom kraljevskom visočanstvu Aleksandru I Karađorđeviću.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!