Društvo

Medijacija – put do mirnog rešavanja spora

Medijacija će biti tema skupa koji je zakazan za sredu, 12. decembra. Skup će biti održan od 11.00 do 13.00 u zgradi nekadašnjeg GP “Jastrebac”. Organizatori ovog okruglog stola su Novi sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti Srbije, Nacionalno udruženje medijatora Srbije i RPK Rasinskog upravnog okruga. Okrugli sto nosi naziv “Mogućnost primene medijacije sa simulacijom medijacije”.

Medijacija je vansudski način rešavanja sukoba. U njemu neutralan i nepristrasan medijator pomaže stranama u sporu da postignu međusobno prihvatljivo rešenje. Medijacija, u poslednjim decenijama, u svetu dobija primat u odnosu na druge načine rešavanja sporova. razlog su brzina, jednostavnost, efikasnost i mali troškovi. Takođel postoji i mogućnost da strane u sukobu putem medijacije reše svoje probleme i unaprede međusobne odnose.

Na skupu će Jelica Milosavljević razgovarati sa učesnicima o osnovnim principima i primeni medijacije u različitim vrstama sporova, prednostima medijacije u odnosu na sudski postupak i izneće iskustva iz primene medijacije u Kruševcu. Ona je član Novog sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti i član Nacionanalnog udruženja medijatora (NUMS) iz Kruševca.

Za prisutne će biti izvedene i dve simulacije medijacije. Jedna je simulacija suđenja sa simulacijom medijacije u okviru parničnog postupka. Nju će izvesti učenici Ekonomsko trgovinske škole iz Kruševca. Druga je simulacija scene vršnjačkog nasilja i medijacije nakon nasilja – vaspitni nalog. Nju će izvesti polaznici škole glume Dejana Tončića iz Kruševca.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!