Kultura

Kuća Simića: “Mala lila haljina”

Moda je promenljiva, stil je večan

Izložba Mala lila haljina stigla je u Kuću Simića na visokim potpeticama i isto takvim dostignućima prethodne, Od pepeljuge do princeze. Moderne i rečite Kruševljanke su poželele nastavak. On je stigao u vidu sedamdesetak haljina odevanih tokom poslednjeg veka u gradu i širem okruženju, o raznim prilikama.

Naziv izložbe je relativno prepoznatljiva kombinacija izraza mala crna haljina koja je, od Koko Šanel na ovamo, simbol nenametljive elegancije, i naziva autorske pesme Nikole Pejakovića, Haljinicu boje lila, napisane za film „Rat uživo“ koja se već dugo smatra tradicionalnom, narodnom. Negde između sofisticiranog modnog ateljea i zadimljene kafane živimo svoje male živote, često istovetno odevene za obe prilike.

Kako je ovo godina jubileja u Kući, petnaest godina od povratka muzeja pod njen krov, i deset godina od prve zajedničke izložbe nastale u saradnji sa sugrađanima, izložbom Mala lila haljina proslavljamo oba datuma. Za tu priliku učesnice su odabrale najlepše i najdraže haljine koje su ispunile Kuću načinivši od nje mali modni atelje.

Ovaj modni atelje pre podseća na kabinet retkosti nego na vintage prodavnicu. Zamišljene haljine ostvarene iz pomoć mame, sestre, drugarice ili kopije modela koje su nosile popularne glumice u antologijskim filmskim ostvarenjima. Haljine krojene u čuvenim krojačkim radionicama, šivene kod mamine šnajderke od materijala nabavljenih u Solunu ili Istanbulu. Haljine kupljene u Trstu na Ponte Roso, u Londonu, Parizu ili Cirihu. Haljine za koncert Beogradske filharmonije, pozorišnu premijeru, doček neke godine, proslavu Dana žena, Republike, male i velike mature, ili tek kupljene bez povoda. Nasleđene od mame, bake ili svekrve, dobijene od drugarice, supruga ili…

Sve su ovde. Čuvajući u svojim naborima, karnerima, faltama, svilama i čipkama, dane i noći smeha, uzdaha, tajnih ljubavi, zlatnih brakova, aplauza publike ili svatova. Danas imaju još jednu premijeru.

U Kući Simića, od 15.11.2023. u 19.00.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!