Vojska Srbije

Konkurs za stipendije Ministarstva odbrane

Srpsko Ministarstvo odbrane raspisalo je pre tri dana konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu. Rok za prijavljivanje i podnošenje potrebnih dokumenata traje do 29. oktobra.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i radno mesto u sistemu odbrane dobiće 21 student treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije. Stipendije za osnovne akademske studije nude se za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, i zaštite na radu ili zaštite životne sredine.

Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva.

Ko može da konkuriše

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. I to oni koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz državnog budžeta.

Neophodno je da kandidati budu državljani Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu. Takođe, da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene, kao i bezbednosne uslove, rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno. Iznos tokom četvrte godine je 40.000 dinara. Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministarstva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika. Radiće u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva. To je za svaku stipendiju unapred naznačeno.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći na sajtu Ministarstva, OVDE.

izvor:srbija.gov.rs

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!