Dobro došli na Internet portal Kruševac   Pročitaj mi tekst! Dobro došli na Internet portal Kruševac

Konkurs za stipendije Ministarstva odbrane

Srpsko Ministarstvo odbrane raspisalo je pre tri dana konkurs za dodelu studentskih stipendija za školsku 2021/2022. godinu. Rok za prijavljivanje i podnošenje potrebnih dokumenata traje do 29. oktobra.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i radno mesto u sistemu odbrane dobiće 21 student treće i četvrte godine osnovnih studija, 19 studenata prve ili druge godine master akademskih studija i dvoje studenata pete godine integrisanih akademskih studija.

Stipendije za studente integrisanih akademskih studija odnose se na oblast farmacije. Stipendije za osnovne akademske studije nude se za oblasti elektronike i računarstva, elektrotehnike, mašinstva, računarskog inženjerstva, građevinarstva, matematike, i zaštite na radu ili zaštite životne sredine.

Za stipendije namenjene master akademskim studijama moći će da se prijave studenti mašinstva i hemijskog inženjerstva.

Ko može da konkuriše

Pravo na studentsku stipendiju imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave. I to oni koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog ili drugog stepena i čije se školovanje finansira iz državnog budžeta.

Neophodno je da kandidati budu državljani Srbije, a da tokom studija nisu gubili nijednu godinu. Takođe, da su sve ispite iz prethodnih godina školovanja položili i to sa najmanjom prosečnom ocenom 7,50.

Kandidati koji zadovoljavaju kriterijume psihološke i zdravstvene procene, kao i bezbednosne uslove, rangiraće se na osnovu uspeha ostvarenog u prethodnom školovanju i efikasnosti studiranja.

Oni koji steknu status vojnog stipendiste dobijaće tokom treće godine osnovnih studija 35.000 dinara mesečno. Iznos tokom četvrte godine je 40.000 dinara. Za studente integrisanih akademskih studija i master akademskih studija mesečna stipendija iznosiće 50.000 dinara.

Posle završenog školovanja, lica koja su se kvalifikovala za stipendije Ministarstva odbrane dobiće zaposlenje u svojstvu oficira ili vojnog službenika. Radiće u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Prokuplju, Pančevu, Kragujevcu ili Lađevcima kod Kraljeva. To je za svaku stipendiju unapred naznačeno.

Detaljnije informacije o uslovima konkursa i načinu prijavljivanja mogu se pronaći na sajtu Ministarstva, OVDE.

izvor:srbija.gov.rs

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Pročitaj mi tekst!