Društvo

Konkurs za devojčice: “Uhvati ideju”

Raspisan je i trenutno je u toku konkurs pod nazivom “UHVATI IDEJU”. Povod za konkurs je obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u informaciono – komunikacionim tehnologijama, a organizator je Udruženje poslovnih žena Srbije.

Takmičenje se organizuje već šestu godinu u nizu. Učešće mogu uzeti devojčice 7. i 8. razreda osnovnih škola. Konkurs je otvoren do 12. aprila. Radovi se mogu slati na mejl dan-devojcica@poslovnezene.org.rs. Detaljne informacije o propozicijama takmičenja i obrazac za prijavu devojčice mogu preuzeti sa sajta Udruženja poslovnih žena Srbije http://www.poslovnezene.org.rs/

Na sam Dan devojčica 22. aprila, biće proglašena tri najbolja rada a nagrade će pobednicama stići poštom. Sa obzirom na vanredne okolnosti, zbog krize izazvane pandemijom Covid-19, i ove godine je predviđeno obeležavanje međunarodnog Dana devojčica u IKT sektoru u potpunosti onlajn. Tako je bilo i prošle godine. Tada je Udruženje po prvi put ovu manifestaciju preselilo na internet i organizovalo je u digitalnoj formi. Tako je ovaj događaj dobio još dublji smisao, pokazavši i praktično u kojoj meri je IKT sektor značajan.

Srbija u svetu

Po podacima sa sajta Međunarodne unije za telekomunikacije UN (ITU), Srbija je među vodećim zemljama Evrope u obeležavanju Dana devojčica u informaciono komunikacionim tehnologijama. Udruženje poslovnih žena Srbije je odlučilo da, kada su u pitanju virtuelne posete devojčica uspešnim kompanijama koje vode žene, organizuje Nedelju devojčica u IKT-u i preduzetništvu. Cilj je da što više devojčica iz osnovnih škola širom Srbije upoznaju ugledne i uspešne žene koje su dobri uzori, i koje će ih dodatno inspirisati da razmišljaju kako o IT zanimanjima, tako i o preduzetništvu kao karijernoj opciji.

Za realizaciju ovogodišnjeg Dana devojčica Udruženje poslovnih žena Srbije je dobilo institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednice Vlade RS, gospođe Ane Brnabić. Ona je kao i prethodnih, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, European SME Week i Međunarodna unija za telekomunikacije UN (ITU).

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji, ovaj dan obeležava jedanaestu godinu zaredom. U prethodnih deset godina kroz projekat je prošlo više od 8000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija. One ne treba da podležu stereotipima. Treba da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!