LjudiVarvarin

Gerontodomaćice rade za 68 starih osoba iz Varvarina i okolnih sela

U Varvarinu se već šest meseci uspešno sprovodi projekat “Pomoć u kući za dostojanstvenu starost“ za koji je sredstva obezbedila Evropska Unija.

Pružanje usluge pomoć u kući za odrasle i stare osobe u opštini Varvarin obezbeđuje Asocijacija za razvoj Žagubice.

Asocijacija je odabrana kroz javni poziv tokom jula meseca prošle godine. Ugovor je potpisan 31.07.2016. godine, a usluga se neposredno pruža korisnicima od 01.10.2017. godine. Prethodno je Asocijacija sprovela konkurs za izbor gerontodomaćica, kroz koji je odabrala 15 prijavljenih za koje je organizovala posebnu edukaciju za obavljanje ovog posla u skladu sa nacionalnim standardima i propisima, posle koje su gerontodomaćice dobile validnu licencu. Trenutno se usluga pruža za preko 80 korisnika“, objašnjava Jovica Stanojević, predsednik asocijacije za razvoj Žagubice.

Za šest meseci rada gerontodomaćice su imale različita iskustva.

Posmatrajući sam početak pružanja usluge „Pomoć u kući„ i period od šest meseci aktivnog angažovanja gerontodomaćica na pružanju usluge, pokazuje da smo se, mislim na korisnike i pružaoca usluge, privikli jedni na druge, približili i prilagodili mogućnostima i potrebama prvenstveno starih osoba, kako bi  efikasnije zadovoljavali njihove potrebe i njihov život učinili kvalitetnijim. U odnosu na  avgust 2016.godine izgrađen je sistem komunikacije i međusobnog poverenja, korisnici rado prihvataju podršku gerontodomaćica, planovi korisnika se usklađuju sa individualnim potrebama. Probleme koji se javljaju rešavamo u hodu, nastojimo da udovoljimo svim opravdanim zahtevima naših korisnika kako bi im pružili ono što im nedostaje i učinili da se u svojim domovima osećaju što prijatnije i ne budu usamljeni“, dodaje Stanojević.

Dijapazon usluga koje traže korisnici usluga je veliki.

Na bazi sprovedenih anketa svi anketirani korisnici izjasnili su se da im je najznačajnija usluga  održavanje higijene stana i druženje i razgovor. Preko 80% izjasnilo se da im je značajna nabavka namirnica, 75% anketiranih korisnika reklo je da im znači zagrevanje prostorija i priprema obroka, oko 50% korisnika istaklo je uslugu plaćanje komunalnih usluga i oko 40% nabavku lekova i pomoć pri odlasku kod lekara“, nabraja Jovica Stanojević.

Mogućnosti proširenja usluge?

Ako posmatramo starosnu strukturu stanovništva na području opštine Varvarin, kao i u većini opština u Srbiji, sigurno je da ima i mogućnosti i potrebe za proširenjem usluge. Međutim, veliki broj i udaljenost – razuđenost naselja na području opštine, stvara potrebu angažovanja većeg broja gerontodomaćica, a to bi  dodatno povećalo troškove i učinilo uslugu neodrživom u dužem periodu. Detaljne analize pokazale bi opravdanost proširenja usluge“, zaključuje Jovica Stanojević, predsednik Asocijacije za razvoj Žagubice.

Ova aktivnost je deo projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“, koju EU finansira sa 5.4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji (www.europa.rs), u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (www.minrzs.gov.rs).

Projekat ima za cilj da obezbedi veću društvenu uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. EU je kroz projekat bespovratno dodelila 4,3 miliona evra u vidu 28 grantova, koji će se realizovati u 36 gradova i opština u Srbiji do kraja 2017. godine

Projekti, koje sprovode republičke i pokrajinske institucije socijalne zaštite, opštine i gradovi, centri za socijalni rad, udruženja građana, fondacije, obrazovne ustanove i javna preduzeća, će povećati obim i kvalitet usluga na lokalu u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, stanovanja, obrazovanja i zapošljavanja i time ojačati društvenu uključenost ugroženih grupa. Više o projektu možete saznati na www.socijalnainkluzija.rs

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!