Kultura

Digitalna “Nacionalna klasa” u Kulturnom centru Kruševac

Digitalna verzija filma “Nacionalna klasa” biće prikazana u četvrtak 25. oktobra u Kulturnom centru Kruševac, u 21.00. Jedan od najpopularnijih srpskih filmova je digitalizovan u okviru projekta Vip kinoteka. Takođe, film je i digitalno restauriran.

Jugoslovenski klasik iz 1979. godine, snimljen je u režiji Gorana Markovića i u produkciji Centar filma. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Nezaboravne uloge u ovom filmu su ostvarali i Bogdan Diklić, Gorica Popović, Aleksandar Berček, Voja Brajović, Bora Todorović, Rade Marković, Irfan Mensur i mnogi drugi.

Projekat “Vip Kinoteka” je nastao u saradnji kompanije Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke. Ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. Ovaj projekat trenutno obuhvata deset filmskih ostvarenja. Dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa je otpočeo ovim projektom.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!