Aleksandrovac

Župski vinski maraton je u subotu

U subotu 14. oktobra je Svetski dan prokupca, a danas je tri dana do velikog maratona u slavu Župske gidže. ŽUPSKI VINSKI MARATON održaće se po prvi put u Aleksandrovcu u organizaciji Turističke organizacije Aleksandrovac, Udruženja Domovina i Eko-kluba Željin.

Specifičnost ove trke je u tome što će maratonci trčati kroz lepe upske poljane, okićene vinovom lozom i njenim plodovima, a kontrolne tačke će biti smeštene u podrumima najistaknutijih župskih vinara i domaćina. Tako će svaki učesnik biti u prilici da se okrepi nekom čašom ili čašicom na daleko čuvenog župskog nektara, pre nego što dotrči u centar Aleksandrovca, na završnu ceremoniju, kraj čuvene fontane vina.

Kao i u stara vremena slavnih vitezova ovih krajeva i ovaj maratonski megdan će se održati u slavu i čast kralja. Titulu „kralja Župe“ ponosno nosi crvena sorta grožđa, Prokupac. On je nekada ponosno gospodario Srpskim vinogorjima, a u vreme kada mu je zapretilo istrebljenje, on je utočište pronašao upravo u Župi. Tu je doživeo preporod i odakle je krenuo novo osvajanje stare slave.

Iz Župe vas pozivaju da zajedno, u slavu vina, protrčite župskim vinogorjem 14. oktobra, na Međunarodni dan Prokupca.

Program:
10.00 časova, start ispred Muzeja vinarstva i vinogradrstva
13.00 časova, centar grada kod fontane, proglašenje pobednika, koktel

Za učesnike iz Aleksandrovca prijave u Turističkoj organizaciji Aleksandrovac. ŽUPSKI VINSKI MARATON je, prema očekivanjima, izuzetno zabavna manifestacija koju treba da posetite.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!