Gradovi pobratimi

Vreme iza nas neizbežno ostavlja svoj pečat i na vremenu sadašnjem. Ali, prijateljstvo i saradnja, to je sasvim sigurno, predstavljaju čvrste temelje budućnosti. I na tom polju je Kruševac imao ozbiljne aktivnosti. Saradnja je ostvarena sa mnogima, ali je samo jedan mali broj gradova u grupi onih sa kojima se održavaju posebni odnosi.

Bratimljenje gradova je oblik saradnje koji podrazumeva vrlo visok stepen međusobnih odnosa u mnogim oblastima života. Kruševac je povelju o bratimljenju potpisao sa nekoliko gradova:

Pistoja (Italija), 1966. godine
Trogir (Hrvatska), 1972. godine
Travnik (Bosna i Hercegovina), 1972. godine
Krf (Grčka), 1985. godine
Kirijat Gat (Izrael), 1990. godine
Sent Andreja (Mađarska), 1990. godine
Rmniku Vlčea (Rumunija), 2003. godine

Ima ih još…

Postoji još jedna grupa gradova koji sa našim gradom imaju posebne odnose. Sa njima Kruševac ima potpisanu povelju o saradnji, i to je dobar način da se odnosi prošire i razvijaju. Gradovi sa kojima je potpisan povelja o saradnji su:

Bor (Srbija i Crna Gora), 1998. godine
Aleksinac (Srbija i Crna Gora), 1998. godine
Volgograd (Rusija), 1999. godine
Stara Zagora (Bugarska), 2000. godine
Rjazanj (Rusija), 2000. godine

O međunarodnim aktivnostima Kruševca govori i činjenica da je za svoj rad na razvoju odnosa sa drugima Kruševac dobio Medalju mira Ujedinjenih nacija 1986., a 1990. i zvanje Vesnik mira. Time je Kruševac postao član Međunarodne asocijacije Vesnik mira koju čini, za sada, 76 gradova. Pravih prijatelja nikad dosta!

Skip to content Click to listen highlighted text!