Dragoljub Ljuba Stepanović

Dragoljub Ljuba StepanovićLjuba Stepanović (Božurevac, 1932. – Božurevac, 27. maj 1997.), estradni umetnik. Poznat pod umetničkim imenom “Stevka Božurevka”. Veoma poznat imitator kod nas i u svetu. Najuspešnije je imitirao srpskog seljaka, kao i predsednika SFRJ (Tita) i još pedesetak likova.

Dragoljub Ljuba Stepanović – karijera

Godinama estradnim nastupima zabavljao publiku celog sveta. Bio je umetnik visokog ranga, uživo, na radio – talasima, na televiziji. Nastupao samostalno i sa umetničkim grupama. Gostovao u mnogim mestima na pet kontinenata.

Bio je veoma vezan za svoj kraj, koji je svesrdno pomagao i voleo, stalno se vraćao u svoj zavičaj. U svom omiljenom rodnom selu sagradio je ćupriju, fudbalsko igralište, pomagao fudbalski klub, družio se sa meštanima.

Bio je poznat kao čovek sa hiljadu lica i hiljadu glasova. Bio je pionir imitacije u Titovoj Jugoslaviji. Bio je – Stevka Božurevka. Ljuba Stepanović je prvi muškarac u SFRJ koji se javno presvukao u ženu i prvi koji je javno imitirao Josipa Broza Tita. Bez posledica.

Ove danas mnogo mlađe generacije pojma nemaju ko je bio Ljuba Stepanović, kako je izgledao i čime se bavio (Gugl je što se tiče Ljube siromašan), ali verovatno su makar jednom – ako imaju bar malo širokog opšteg obrazovanja – čuli za Stevku Božurevku. Samo nemaju pojma šta je to.

Kako je Ljubi uspelo da imitira Tita pred Titom i da Titu to bude duhovito i da se drug Tito – majku ti božju! – ne naljuti? Pa, lepo; Ljuba je bio car!

Postoji priča – istina, kažu – da je Ljuba u nekoj prilici pred samim Titom ispričao politički vic o tome kako ispada da je Tito kralj SFR Jugoslavije. Niko od poltrona i poltrončića oko Tita nije smeo da se nasmeje na kraju vica, dok se sam Tito nije grohotom nasmejao! „Ha, dobar ovaj, majku ti božju!“ Tito kralj! A Ljuba car!

Ljuba Stepanović je obišao ceo svet zahvaljujući svom talentu, na svakom kontinentu na kom su živeli Jugosloveni bio je i Ljuba; da ih uveseljava.

Bio je pionir imitacije, parodije, stendapa.

Da je neko od Ljube zatražio da imitira drvo ili kamen, i to bi Ljuba umeo! I mnogima bi bilo smešno…

Skip to content Click to listen highlighted text!