Dimitrije Simić

Dimitrije SimićDimitrije Simić je rođen 21. februara 1927. u Paraćinu. Osnovnu školu je učio u Paraćinu (1934. do 1938.). Rat ga je zatekao kao učenika Srednje trgovačke škole. Sa preporukom svog nastavnika polaže prijemni na vajarskom odseku Državne škole za primenjenu umetnost u Beogradu. Rat i nemaštima sprečavaju dalje školovanje, pa se vraća u Paraćin i privremeno radi u Fabrici stakla.

Dimitrije Simić – umetnička karijera

Posle rata ponovo polaže prijemni na Akademiji za likovne umetnosti i počinje studije u klasi Koste Hakmana. Opet zbog finansijskih neprilika napušta školovanje i vraća se u Paraćin. 1947. po treći put polaže prijemni, ovoga puta grafički odsek. Pod starateljstvom profesora prebacuje se na vajarstvo (četvrti put polaže prijemni!) i dobija stipendiju. Akademiju za likovne umetnosti završio u Beogradu, u klasi Alojza Dolinara. Od 1952. u Kruševcu, gde je bio raspoređen kao profesor umetnosti u Gimnaziji.

U Kruševcu je vrlo aktivan. Već 1956. priređuje prvu samostalnu izložbu u čitaonici Biblioteke, 1958. osniva Likovni klub (radio do 1962. kad je otvorena Umetnička galerija).

Osim vajarstva, svoju umetničku invenciju ostvarivao je i kroz crteže i poeziju.

Dimitrije Simić
Autoportret, mermer, 1955.

Detaljnije o Dimitriju Simiću u knjizi Vajar Dimitrije Simić autora Dragomira Lazića (Sinteza, Kruševac, 1971.)

U Kruševcu i danas radi likovni klub koji nosi njegovo ime.

Dopunite ovu stranicu. Javite nam se!

Skip to content Click to listen highlighted text!