Varvarin

Okrugli sto o razvoju socijalnog preduzetništva u Varvarinu

Nosioci projekta koji se bavi socijalnim preduzetništvom, Agencija za regionalni razvoj Rasinskog okruga (ARRRO) i Udruženje građana “Evrokontakt” iz Kruševca juče su u Varvarinu, u prisustvu predstavnika lokalne vlasti, održali okrugli sto na temu razvoja socijalnog preduzetništva u Rasinskom okrugu. Ovom skupu je prisustvovala zamenica predsednika opštine Varvarin Violeta Čolaković. Prisustvovali su i Maja Džunić iz ARRRO i Nenad Krstić iz Udruženja građana “Evrokontakt” iz Kruševca.

Šta je socijalno preduzetništvo

Problematika kojom se bavi socijalno preduzetništvo ima jasnu socijalnu i javnu svrhu. Ostvareni profit se reinvestira prvenstveno u zapošljavanje novih ljudi iz socijalno ugroženih kategorija. Takva preduzeća mogu pružati socijalne usluge ugroženim kategorijama stanovništva ili usluge od javnog interesa. Često su socijalna preduzeća usmerena na radnu integraciju i inkluziju neke od ugroženih društvenih grupa. Ta preduzeća kombinuju poslovni pristup sa obavljanjem funkcije od šireg društvenog značaja.

“Potencijali socijalnog preduzetništva u opštini Varvarin postoje i potrebno ih je iskoristiti, pre svega za samozapošljavanje. To su, pre svega, udruženja građana, zadruge, stručna preduzeća za zapošljavanje lica sa invaliditetom čiji su osnivači udruženja građana”, kaže Saša Srećković, pomoćnik predsednika opštine Varvarin.

Na skupu je prikazan konkretan primer predloga saradnje u vidu institucionalnog osnaživanja i stvaranja platforme za osnivanje i plasman proizvoda i usluga socijalnog preduzetništva na tržištu.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!