Kultura

Nova izložba u Umetničkoj galeriji

Nova izložba pod nazivom “Umetničke kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i Gimnazije u Kruševcu” biće otvorena sutra u Umetničkoj galeriji. Otvaranje izložbe je zakazano za 19.00, a izložba će trajati do 22. marta.

O izložbi

Izložba Umetničke kolekcije Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i Gimnazije u Kruševcu obuhvata izbor umetničkih dela koja baštine ove dve značajne obrazovne institucije. Ona predstavlja istovremeno i različite načine na koje su se formirale i nastajale kroz duži vremenski period koji govori i o istoriji samih škola.

Izložba je rezultat saradnje Umetničke galerije Narodnog muzeja Kruševac sa obrazovnim ustanovama, Visokom školom strukovnih studija za vaspitače i Gimnazijom u Kruševcu.

Autorke izložbe i pratećeg kataloga su istoričarke umetnosti Biljana Grković i Natalija Topličanin.

O kolekcijama

Kolekcija Visoke škole strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu se formirala u dve etape. Počevši od prvih poklona prispelih zahvaljujući umetnicima darodavcima, pre svega njenim profesorima, Jugoslava Radojičića ili Nevenke Rajković, do uvećanja zahvaljujući i ostvarenim otkupima putem konkursa za finansiranje umetničkih dela Ministarstva kulture i informisanja RSrbije. Predstavljena je kroz 16 slika, crteža i grafika, sedmoro umetnika.

Kolekcija Gimnazije u kojoj se danas nalazi preko 130 umetničkih dela predstavljena je sa 47 slika, grafika, skulptura. Svedoči o nastanku kroz poklone nekadašnjih učenika, među kojima su značajni srpski umetnici i profesori Fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. To su Slavoljub Čvorović, Božidar DŽmerković, kao i gimnazijski profesori Dimitrije Simić, Milutin Jović, Nebojša Milčev ali i drugi značajni Kruševljani. Ona govori o jednom segmentu istorije škole kada je i sama bila organizator likovne kolonije i otvorenog ateljea. Na taj način je značajno obogatila kolekciju radovima umetnika različitih generacija, kako nekadašnjih učenika i profesora Gimnazije. Kako Kruševljana, tako i umetnika koji su se ostavljajući dela trajno vezali za Gimnaziju. Među njima su Mića Stojiljković, Balša Rajčević, Miroslav i Miodrag Anđelkovića, Pavle Popovića, Grujuca Lazarević, Đuro Radonjić, Petar Đuza, Zoran Jovanović Dobrotin, Zoran Furunović, Svetislav Basara, i dr.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!