DruštvoSaradnja

LOKALNE SAMOUPRAVE I KANALI KOMUNIKACIJE: Zastareli izveštaji i podaci

Najnižu prosečnu ocenu u analizi portala šest lokalnih samouprava iz Rasinskog okruga dobio je Trstenik.

Prosečna ocena koju je Trstenik dobio za portal je 5,98. Tehnički kvalitet je ocenjen sa 4,9, ažurnost 4,75, informativnost 6,5, interakcija sa građanima 4,75. Za zaštitu ličnih podataka i sprečavanje govora mržnje dobijene su dve desetke, dok su za upotrebu rodno senzibilnog jezika Trsteničani dobili jedinicu.

Tviter profil opštine Trstenik ažuriran je poslednji put pre devet godina! FOTO: Skrinšot

Kao i kod drugih portala lokalnih samouprava, problem je što se ne koristi rodno senzibilni jezik. Fejsbuk nalog je ažuran i informativan i očigledno je da mu se pridaje dosta pažnje. Potpuno drugačija je situacija sa zvaničnim Tviter profilom. Poslednji put je ažuriran još jula 2014. godine! Instagram profil se redovno ažurira, dok JuTjub kanal ne postoji. Očigledno da su odlučili da budu aktivni na dve društvene mreže, dok su ostale zanemarili“, zaključuje analitičar Saša Paunović.

Kao i kod još nekoliko portala lokalnih samouprava nisu obezbeđeni direktni kontaktni između građana i predstavnika lokalne vlasti, odnosno odbornika. U sekciji Opštinsko veće data su imena članova, kao i zaduženja, ali ne i njihovi kontakti. Identična situacija je i sa odbornicima u lokalnoj skupštini.

Podaci o javnim preduzećima su veoma siromašni ili zastareli. Tako se, na primer, mogu naći izveštaji o poslovanju JKSP „Komstan“ iz 2012. i 2014. godine, ali ne i oni novijeg datuma! Neki podaci za javna preduzeća su zastareli.

U sekciji Ustanove nalazi se stranica sa fotografijom i linkom RTV Trstenik, iako je ta medijska kuća odavno privatizovana i nije više javna ustanova.

Ono što je pozitivno je obrazac čijim popunjavanjem građani mogu da predlože projekte koji doprinose unapređenju kvaliteta života u Trsteniku. Obrazac je jednostavan za popunjavanje i svakako od koristi i građanima i lokalnoj administraciji.

Za pohvalu je i postojanje takozvanog „Građanskog vodiča kroz budžet“ što olakšava običnim građanima da jasnije sagledaju pojedine stavke u lokalnom budžetu.

Dobar primer komunikacije je i sekcija „Pitajte predsednicu Milenu Turk“. Popunjavanjem jednostavnog obrasca građani mogu postaviti pitanje predsednici opštine.

Bez obzira na dobre i loše strane veb prezentaciji Opštine Trstenik potrebna je detaljna rekonstrukcija kako bi postala preglednija, preciznija i dostupnija građanima. Sadašnju prezentaciju kao da je pregazilo vreme.

Inače, na Indeksu transparentnosti lokalnih samouprava Trstenik je u 2022. godine zauzeo 22. mesto, što je poboljšanje za čak 60 mesta u odnosu na 2021. godinu.

Izvor: krusevacpress.com

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!