Kultura

Ko ne pamti iznova preživljava

Pod nazivom “KULTURA SEĆANjA: KO NE PAMTI IZNOVA PROŽIVLjAVA” Narodni muzej Kruševac organizuje gostujuću izložbu Narodnog muzeja Kraljevo. Otvaranje je zakazano za danas u 13.00, u Velikoj sali NMK.

Izložba Narodnog muzeja Kraljevo pod nazivom “KULTURA SEĆANjA: Ko ne pamti iznova proživljava” autorki Silvije Krejaković i Suzane Novčić organizovana je povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941.

Izložba je zabeležila niz gostovanja u zemlji i inostranstvu, baveći se načinom na koji se pamti i seća ovog događaja koji je brutalno promenio istoriju grada, strukturu njegovog stanovništva, razarajući lične i porodične živote.

Simboli prošlosti stalno se menjaju, a time i nanovo postavljaju pitanje naše odgovornosti prema još uvek bliskoj prošlosti. Stoga je pravo polazište istraživanja kulture sećanja usidreno u samom događaju i prvom sloju zapamćenog mesta kraha humanosti, u traumatičnim sećanjima preživelih talaca. Drugi sloj istraživanja teme nađen je u sećanju posleratnih naraštaja, usvajanom neposredno u porodici i kroz javnu komemorativnu praksu. Naposletku, izložba je rekonstrukcija odnosa realne a dovoljno strahotne slike prošlosti, sačuvane u autentičnim svedočanstvima i načina na koji se trudilo da bude upamćena, od oblikovanja prostora na kojem se tragedija odigrala, umetničkih dela tim povodom nastalih, do mitologizovane interpretacije samog istorijskog događaja.

Iz sistematizovanih spiskova stradalih u Lageru, iz različitih krajeva nekadašnje kraljevine i iz drugih država, trudom Silvije i Slobodana Krejakovića objedinjenih u elektronskoj bazi kraljevačkog muzeja, Mirjana Savić izdvojila je i u sklopu izložbe prikazala imena 17 žrtava sa teritorije Kruševca, od kojih je najstariji imao 49, a najmlađi 25 godina.
Postavku izložbe u Velikoj sali kruševačkog muzeja posetioci će moći da posete do kraja februara.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!