Milan Delčić – Delča

delcaRođen u Kruševcu. Popularni muzičar, konceptualni umetnik, novinar i dramaturg. Nekadašnji pevač pop grupe “U škripcu”. Preminuo je 24.07.2011. u Beogradu u 51. godini života posle duge i teške bolesti.

Na muzičkoj sceni pojavio se osamdesetih godina sa pop grupom “U škripcu” koja je postala omiljena kod publike širom nekadašnje Jugoslavije.

Grupa je prve pesme “Proleće” i “Pamfledž dom” objavila 1981. godine na albumu “ARA” koji je okupio sastave druge generacije beogradskog novog talasa.

Od pojavljivanja na muzičkoj sceni do raspada benda 1987. godine Delča i bend “U škripcu” objavili su četiri studijska albuma – “Godine ljubavi”, “O je!”, “Budimo zajedno!” i “U škripcu”.

delca2Njegov debi album nosio je naziv “Godine ljubavi”.

Snimio je nekoliko zapaženih solo albuma “Izgleda da mi smo sami”, “Delča i sklekovi”, “S jezikom u usta”.

Delčić je diplomirao dramaturgiju, napisao je i režirao priču “Lepe, čiste, dobre” u omnibusu “Beogradske priče”, a radio je kao dramaturg za TV seriju “Dome, slatki dome”.

Novotalasni multimedijalni umetnik, Delčić je osmislio koncept “pamfleks” firme koja reklamira izmišljene proizvode.

Po obrazovanju vezan za scenu, pisac, bavi se popularnom muzikom i tu je najviše eksponiran medijski. Neke od njegovih pop pesama su već antologijske.

Napisao dramu Hardcore Transseks one Man Show koja je 1992. igrana na Bitefu. Drama je 2000-te prerađena u roman Doktor Maksimilijan Mrmor i njegovi pacijenti.

Dopunite ovu stranicu kraćim tekstom. Javite nam se!

Skip to content Click to listen highlighted text!