Društvo

Likovni konkurs za kalendar EU PRO programa za 2021.

Razvojni program EU PRO je uz podršku Evropske unije otvorio nagradni likovni konkurs za učenike i učenice srednjih škola i gimnazija iz 99 gradova i opština. Tema je „Solidarnost nas spaja“ kako bi mladi sagledali svet oko sebe u godini pandemije korona virusa.

Ova tema treba posebno da podstakne mlade da prepoznaju značaj solidarnosti i predstave ono što je pandemija pokazala. A to je da su pred problemima svi jednaki kao i da se isti lakše prevazilaze zajedničkim angažovanjem celog društva. Đaci kroz likovni izraz treba da prikažu kako se svet i njihovo neposredno okruženje promenilo u doba pandemije. Takođe, da istaknu primere solidarnosti i podrške koje je pandemija podstakla, kao i ko je u njihovim zajednicama bio najviše pogođen novim okolnostima.

Ovaj konkurs se tradicionalno organizuje četrnaesti put. Preko njega Evropska unija, pored motivisanja mladih da budu aktivni i razmišljaju o važnim društvenim temama, podstiče i njihovu kreativnost i nagrađuje talentovane đake. Nagrađuju se i škole koje su posebno angažovane u kreativnom radu sa mladima.

Novine u konkursu

Novina ove godine je što će đaci kao i šira javnost moći da glasaju onlajn putem zvanične internet prezentacije programa EU PRO. Tako će odabratu svojih 12 favorita iz sužene konkurencije od 20 radova koju će prethodno odabrati interni žiri. Onlajn glasanje će biti otvoreno nakon zatvaranja konkursa i trajaće pet dana. Glas publike učestvovaće kao peti član žirija. Nakon toga će članovi žirija napraviti izbor od 12 najboljih radova koji će se naći stranicama kalendara EU PRO-a za 2021. godinu. Autori i autorke će biti nagrađeni laptop i tablet računarima i mobilnim telefonima.

Kao i prethodnih godina pozivamo škole da organizuju interna školska takmičenja na kojima će izabrati radove za učešće na konkursu. Škola koja se pokaže kao najbolja u angažovanju i organizaciji dobiće kao nagradu laptop i projektor.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2020. godine. Proglašenje pobednika, dodela nagrada i promocija kalendara biće organizovani u decembru u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Propozicije učešća na likovnom konkursu mogu se naći na internet stranici EU PRO-a: Propozicije likovnog konkursa za kalendar EU PRO-a za 2021.

Subscribe
Obaveštenje o
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Skip to content Click to listen highlighted text!