Nije kasno za setvu

Sinoćnja kiša prekinula je setvu ozimih kultura i na području “kruševačkog atara”. Kako se procenjuje, do sada je na oranicama u kruševačkom kraju obavljena jesenja setva na polovini planiranih površina, i kao glavni razlog kašnjenja navodi se otežano ubiranje prethodnih useva, najčešće kukuruza, zbog kišovite jeseni.

Ipak, dosadašnje iskustvo pokazuje da jesenja setva koja se obavi u novembru, uz primenu odgovarajućih agrotehničkih mera, može dati vrlo dobre prinose, bez obzira na činjenicu da se čitava proizvodnja sprovodi van optimalnih rokova.

Primećeno je  tokom poslednjih nekoliko godina, a verovatno kao posledica globalnog zagrevanja, da je rana setva znala nekad da bude problem, pogotovu ako jesen bude lepa i duga. Tada pšenica mnogo izraste, dođu snegovi pod kojima polegne i istruli, a i javljaju se i bolesti, poput pepelnice i drugih viroznih oboljenja, koja se javljaju još u jesen.

Ove godine su vremenski uslovi još uvek povoljni za setvu, pa se očekuje da će pšenica, čak i ako se seje u novembru, imati dovoljno vremena za bokorenje i prikupljanje svih hranljivih materija koje će joj pomoći da prezimi.

0
Podelite sa prijateljima: Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print

Postavi komentar

avatar
  Subscribe  
Obaveštenje o