Kruševac nema dovoljno placeva za gradnju pogona
Industrijska zonaUlagačima nude 12,5 ari zemljišta - Nijedna značajnija privredna investicija, koja bi smanjila armiju od 16.500 nezaposlenih, nije realizovana u poslednjih godinu dana u Kruševcu. Nekoliko fabrika i trgovina, čije je otvaranje više puta najavljivano i gde bi posao trebalo da nađe više od 500 ljudi, još nije završeno iz raznih razloga, a malobrojnim zainteresovanim investitorima grad može da ponudi samo 12,5 ari zemljišta.

Pre više od dve godine "Merkator" je na lokaciji nekadašnjeg preduzeća "Agropromet" najavio otvaranje hipermarketa od 23.000 kvadratnih metara u kojem bi posao našlo 250 radnika. Objekat je praktično priveden kraju, otvaranje je bilo najavljeno prvo za sredinu, pa potom za kraj 2009. godine, a trenutno nema naznaka kada bi mogao da počne sa radom zbog spora investitora i zakupca. U ovoj kompaniji kažu da su nabavili opremu i da čekaju dogovor između investitora, izvođača radova i banaka kako bi mogli da počnu da rade. Prema informacijama filijale Nacionalne službe zapošljavanja, za 115 radnih mesta u "Merkatoru" prijavilo se čak 1.800 kandidata. Obavljene su dve predselekcije još u proleće 2009. godine i od tada su izabrani kandidati na čekanju.

- Čini da nikada neću dočekati taj posao! Radovala sam se kao dete kada sam saznala da sam ušla u krug onih koje treba da prime, a onda je počelo "razvlačenje". Pošto sam videla da od čekanja nema koristi, počela sam da radim u jedom butiku, jer od nečega mora da se živi - priča Mirjana R.

U jesen 2009. godine beogradsko preduzeće "Terca investicije" objavilo je da je dobilo dozvolu za gradnju megamarketa i tržnog centra na lokaciji nekadašnje klanice "22. juli" gde bi posao našlo 160 ljudi. Megamarket je trebalo da ima 5.000 kvadrata, a tržni centar 7.500 kvadrata, dok bi vrednost investicije bila 20 miliona evra. Kao potencijalni zakupci pominjani su "Idea" i francuski "Intereks". Iako je početak radova bio najavljen za oktobar prošle godine, još nema nikakvih naznaka da će se nešto graditi.

Za kraj januara ove godine u selu Lipovac nadomak Kruševca bilo je najavljeno otvaranje slobodne carinske zone. Inicijator ovog projekta bila je "LAM korporacija", koja je sa partnerima iz Kine trebalo da razvija posao u vezi sa izradom lakih granitno-mermernih obloga za tržišta Rusije i drugih zemalja, ali ni taj posao nije realizovan. Fabrika maziva je nedavno najavila da dugo očekivana fabrika biodizela treba da bude završena u drugoj polovini 2011. godine. Kao razlog za kašnjenje investicije u Fabrici maziva navode ekonomsku krizu, ali i nedostatak odgovarajuće regulative u oblasti korišćenja biodizela. Zbog sličnih razloga i svetske ekonomske krize još uvek nisu dovršene ni dve investicije "Plima holdinga", fabrika biodizela i fabrika keksa, gde bi posao trebalo da nađe oko 50 ljudi.

- Osnovni razlog što nema investicija jeste kriza. Mi smo imali kontakte sa nekoliko stranih firmi, ali one čekaju povratne informacije. Španci bi investirali u fabriku za izradu komunalnih vozila, ali žele da nešto od toga ovde i prodaju. Javila nam se firma iz Grčke kojoj treba objekat i poslovni prostor za izradu metalnih rolo vrata, ali i oni ispituju tržište. Malo je interesenata, jer je tržište slabo. Zato je nama prioritet da se sačuvamo ovo što imamo i što radi - kaže Nenad Trifunović, predsednik Regionalne privredne komore.

U Gradskoj upravi kažu da je očigledan strah investitora zbog ekonomske krize, ali priznaju da je jedan od većih problema nedostatak zemljišta, jer Kruševac trenutno raspolaže sa 12,5 ari infrastrukturno opremljenog zemljišta.

- Plan je da se kreditno zadužimo i kupimo zemljište koje bi opremili i ponudili investitorima. Među gradovima u Srbiji velika je konkurencija za privlačenje investitora, a drugi gradovi imaju povoljniji položaj, jer su blizu Dunava i Save, odnosno koridora 10. Verujemo da će se izgradnjom autoputa Pojate - Čačak ovaj problem rešiti i da ćemo postati atraktivniji za investitore - kažu Gradskoj upravi Kruševca.

PREGLED: Najavljene, a nedovršene investicije

Investicija Broj predviđenih radnih mesta

Tržni centar "Merkator" 250
Tržni centar "Terca investicije" 160
Fabrika biodizela FAM 30
Fabrika biodizela "Plima" 20
Fabrika keksa 50
Slobodna carinska zona Lipovac 70

 
Nema postavljenih komentara.
Postavi komentar
Prijavite se (ako ste već registrovani korisnik) da bi postavili komentar ili se prvo registrujte.
 
Ocene
Samo članovi mogu slati ocene.

Prijavite se ako ste već registrovani korisnik, ili se registrujte.

Nema ocena.